• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: juli 2023. Hoek Meerhuizenplein - Kromme-Mijdrechtstraat.
    Afbeelding uit: juli 2023. Hoek Meerhuizenplein - Kromme-Mijdrechtstraat.
    Afbeelding uit: juli 2011. Hoek Meerhuizenplein - Kromme-Mijdrechtstraat (oneven zijde).
    Afbeelding uit: december 2021.
    Afbeelding uit: juli 2013. Gevel aan de Vrijheidslaan. Links de gevel van Zietsma (nummer 54-78). Elementen daarvan zijn terug te zien in het onderste deel (de plint) van het hoge stuk: de deuren en de kleur van het metselwerk. De toezichthoudende commissie wilde overal een geleidelijke overgang zien tussen delen van verschillende architecten.
    Afbeelding uit: juli 2011. Vrijheidslaan.
    Afbeelding uit: augustus 2011. Vrijheidslaan.
    Afbeelding uit: februari 2012. Vrijheidslaan.
    Afbeelding uit: februari 2012. Vrijheidslaan.

    Huizen van De Klerk aan weerszijden van de Kromme-Mijdrechtstraat tussen Vrijheidslaan en Meerhuizenplein, en een lang stuk aan de Vrijheidslaan. Volgens de monumentbeschrijving vormen ze "in hun kubistische vormen reeds een overgang naar de derde fase van de Amsterdamse School". Het zijn in totaal 120 woningen en twee winkels.

    De Vrijheidslaan (destijds nog Amstellaan) was ontworpen als een brede toegangsweg tot deze nieuwe buurt. Hoge bouwdelen bij de Amstel vormden een denkbeeldige poort tot het stadsdeel. De Klerk ontwierp zijn hoekpanden bij de Vrijheidslaan ook wat hoger, om de ingang naar het Meerhuizenplein te markeren.

    Het project werd uitgevoerd voor en door verschillende bouwondernemers, allemaal lid van Amstels Bouwvereniging die deze buurt bouwde. De Klerk ontwierp alleen de gevels. De plattegronden werden gemaakt door een architect van de opdrachtgever, vermoedelijk G. Klomp.

    • Westkant Kromme-Mijdrechtstraat: zes percelen met 24 woningen waaronder een winkelwoning. Opdrachtgever: J.H. Heerooms.
    • Oostkant Kromme-Mijdrechtstraat: zeven percelen met 28 woningen waaronder een winkelwoning. Opdrachtgever: H.B. Hensel. Vrijheidslaan 44-46.
    • Vrijheidslaan 20-42: twaalf percelen met 48 woningen. Opdrachtgevers: de bouwondernemers Stefels, Van Leeuwen en Kip.
    • Vrijheidslaan 10-18: vijf percelen met 20 woningen. Opdrachtgever: H.P. Breek.

    Het Algemeen Handelsblad vermeldde de gevel in 1923:

    [De Klerk] liet aan de linkerzijde van de Amstellaan een rij van perceelen optrekken waarvan de uitbouwen aan deurscharnieren doen denken; blijkbaar een nieuwe gedachte van den architect die, in veel van zijn andere werk, de gedachte wekt aan den ā€žmarineman in rusteā€, wien de scheepssilhouetten gestaag voor oogen staan.

    Jan Gratama schreef in de Telegraaf wel enthousiast over de gevels:

    deze architectuur staat niet stil droomerig, onbewogen, evenwichtig, zooals tot nu toe vrijwel alle architectuur, bezield van een harmonisch-statisch begrip gedaan heeft; zij is dynamisch, bewegend, futuristisch zou men kunnen zeggen; 'n levend onderdeel van den verkeersweg zelve.

    Gratama vond wel dat de ramen nog iets te prominent waren, waardoor ze het golvende effect van de verspringende balkons verstoorden. Blijkbaar dachten de eigenaars daar anders over, want halverwege de jaren 1930 werden de muren van de balkonmuren van het lange deel aan de Vrijheidslaan iets verlaagd en de ramen groter gemaakt. Op de balkonmuren kwamen toen de stalen balustrades. Met meer lichtinval hoopte men de verhuurbaarheid te verbeteren.

    Eerste bestemmingen van de winkelwoningen:

    Meerhuizenplein 11: de slagerij van Johannes Martinus Heck, die er woonde met zijn vrouw en vier kinderen. Hij ging in 1924 failliet, waarop het gezin naar Zandvoort verhuisde. Hier werd nog een tiental jaren door andere slagers vlees verkocht. Circa 1935 werd het een groentewinkel en dat bleef het tot zeker 1962.

    Meerhuizenplein 38: hier kwam een filiaal van de Amsterdamse kruideniersketen Vana. Eerste uitbater was W.J.J. Wijndaalen, die er woonde met vrouw en kind. Ook zij vertrokken in 1924, naar de Ferdinand Bolstraat. Er volgden diverse andere uitbaters. Vanaf begin jaren 1950 tot het faillissement in 1969 zat hier de confectiefabriek van G. Arendsen, gevolgd door de Amstelsauna, tot in elk geval 1987.

    Kromme-Mijdrechtstraat 1-5, Kromme-Mijdrechtstraat 2-4, Meerhuizenplein 7-11, Meerhuizenplein 34-38, Vrijheidslaan 50-52, Vrijheidslaan 10-46

    Datering:
    1921-1923
    Ontwerp:
    Klerk, M. de
    Bouwstijl:
    Amsterdamse School
    Oorsponkelijke functie:
    Woningen
    Status:
    Rijksmonument (6169)
    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    juli 2023

    Er zijn 11 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

    Toon afbeeldingen Stadsarchief (11)

    Zoeken