• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2018. Bij de verbouwing in 2013-14 kreeg de vleugel aan het park een extra verdieping, en het deel op de hoek Van Eeghenstraat een buitenerker en balkon.
    Afbeelding uit: maart 2012.
    Afbeelding uit: maart 2012. Ingangspartij vĆ³Ć³r de verbouwing.
    Afbeelding uit: maart 2018. Ingangspartij na de verbouwing.
    Afbeelding uit: maart 2012. De kapel.
    Afbeelding uit: maart 2018. De kapel.
    Afbeelding uit: maart 2012. Achterzijde, aan het Vondelpark.

    Moederhuis, ziekenhuis en kapel van de voormalige Lutherse Diaconessen-Inrichting. Het oorspronkelijke pand op nummer 3 stamde uit 1898. In 1904 volgde het deel rechts van de kapel, naar ontwerp van P. Heyn, opzichter van Bƶgeholtz. Onder leiding van A. Moen werd het ziekenhuis in 1927-1929 uitgebreid door sloop en nieuwbouw op nummer 1.

    De oorspronkelijke Inrichting van Bƶgeholtz bestond uit drie delen: het moederhuis aan de Koninginneweg en het ziekenhuis en kapel aan de Van Eeghenstraat. De begane grond van het ziekenhuis was voor patiƫnten der eerste klasse, de eerste verdieping voor de tweede klasse en de tweede verdieping voor de derde klasse en voor verpleegpatiƫnten.

    De Lutherse Diaconessen (een soort niet-katholieke nonnen) waren sinds 1887 actief in Amsterdam, op achtereenvolgens:
    - Rembrandtplein 26 (1887)
    - Bloemgracht 60 (1890)
    - Koninginneweg 3 (1898)

    Het ziekenhuis sloot in 1986, nadat het met twee andere ziekenhuizen was gefuseerd tot het BovenIJ-ziekenhuis in Noord. Een jaar daarvoor was de laatste diacones met pensioen gegaan. Nadien werd het pand gebruikt als kantoor, onder meer door het stadsdeel Oud-Zuid (vanaf 1990). In 2013-2014 werd het verbouwd tot 11 luxe appartementen.

    Dagblad De Tijd schreef in april 1898:

    Een fraai gebouw.

    Aan het einde van den Koninginneweg, waar de overgroote meerderheid der Amsterdammers zeker nog maar heel weinig voetstappen heeft liggen ā€” te midden der schier landelijk-frissche omgeving van Vondel- en Willemspark is thans, scherp contrasteerend met de eentonige rij leelijke steenen doozen aan de overzijde op den Wlllemsparkweg, die men in da wandeling moderne heerenhuizingen noemt, het even sierlijk als monumentaal gebouw verrezen der Luthersche Diaconesseninrichting, welke tot dusverre was gevestigd in een perceel op de Bloemgracht.

    Vooral de fraaie kapel, rechts van het nieuwe voorplein en den breeden hoofdingang, met het deftig hardsteenen bordes gelegen, geeft aan het bouwwerk van den architect C.F. Bƶgeholtz een cachet van ware artisticiteit. Het gebouw, dat gedeeltelijk bestemd is tot ziekenverpleging, gedeeltelijk tot huisvesting der Diaconessen en welks inwendige inrichting geheel beantwoordt aan zijn elegant uiterlijk, zal op 17 Mei a.s. met eenige plechtigheid officieel worden in gebruik gonomen. Aan de inrichting zjjn als geneesheeren verbonden dr. Feltkamp en dr. J.G. Sohl consulterend heelkundige.

    Architect Bƶgeholtz was zelf een actief Lutheraan. Zo was hij voorzitter van het 'Nederlandsch Luthersch Genootschap voor In- en Uitwendige Zending'.

      Lutherse Diakonessen-Ziekenhuis. Koninginneweg 1-3, Van Eeghenstraat 222-230

      Datering:
      1898 / 1927
      Ontwerp:
      Bƶgeholtz, C.F. / A. Moen
      Bouwstijl:
      Traditioneel bouwen
      Oorsponkelijke functie:
      Ziekenhuis
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      juli 2017

      Er zijn 114 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (114)

      Zoeken