1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Keizersgracht 418-424

  Datering:
  1931
  Architect:
  Ingwersen, A.U.
  Bouwstijl:
  Neoclassicisme XXA
  Oorsponkelijke functie:
  School
  Status:
  Gemeentelijk monument

  Voormalig Gereformeerd Gymnasium, opvolger van het schoolpand op nummer 495. Gevel van smalle, zwartgemaakte Rijnsteen; voor het portiek is Oberkirchner zandsteen gebruikt.

  Voor het nieuwe gebouw werden enkele oude huizen aangekocht en gesloopt die volgens het Algemeen Handelsblad geen architectonische of historische waarde hadden.

  De krant schreef verder:

  De heer Ingwersen (de architect, red.) is een volbloed Amsterdammer; hij houdt van de grachten en wil niet met de grachtensfeer breken. Maar tevens is hij een modern architect, die geen oude stijlen wil nabootsen. Nu stond hij voor de puzzle: een gebouw, dat aan het karakter der gracht zou aanpassen en toch modern zou zijn. De architect heeft die puzzle opgelost; hij heeft den grachtengeest gegrepen in modernen stijl; ieder die een kijkje gaat nemen, zal zich daarvan kunnen overtuigen.

  Er was een factor, welke de oplossing vereenvoudigde. „Men spreekt thans veel over nieuwe zakelijkheid", zeide de heer Ingwersen; „in wezen is die zakelijkheid echter niet nieuw. De zeventiende eeuwsche grachtenhuizen zijn ook zaken; juist in die soberheid zat het monumentale; de bouw was logisch. Thans streven wij die soberheid en logica meer na en dat vereenvoudigt de aanpassing."

  De school werd grotendeels uit rijksmiddelen betaald, en dat bood geen ruimte voor decoraties. De beelden boven de ingang waren een geschenk van de gemeente Amsterdam; ze symboliseren geloof en wetenschap. Het schoolbestuur betaalde zelf de spreuk die op de gevellijst kwam: Ut cognoscant te, Opdat zij U leren kennen.

  De school werd in 1972 gesloten. Het aantal leerlingen liep terug en zelfstandige gymnasia pasten niet goed in de toen net van kracht geworden mammoetwet, aldus Het Parool.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  september 2019
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 21 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken