• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: november 2020. Hoek Kalverstraat-Sint Jorissteeg.
    Afbeelding uit: mei 2012. Rokin. Het deel met de gekleurde banden is nog van Caron; links daarvan de uitbreiding van Kuyt.
    Afbeelding uit: februari 2020. Rokin, met herstelde Sint Jorissteeg.
    Afbeelding uit: juli 2011. Te zien is dat de oude gevel van de verdiepingen een stuk terug ligt, van de straat af.
    Afbeelding uit: 1912. Tekening uit 1912 van het V&D-blok. De tekenaar heeft de overkant van de Kalverstraat weggelaten.
    Afbeelding uit: 1915. Etalage aan de Kalverstraat in 1915.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: april 2019. In 2017 werd begonnen met een verbouwing van het pand.
    Afbeelding uit: mei 2012. Dit reliƫf in graniet aan het Rokin toont keizer Maximiliaan die Amsterdam het recht geeft om de keizerskroon boven het wapen van de stad te voeren. Het is gemaakt door Mari Andriessen.
    Afbeelding uit: circa 1932. Op deze kaart is de situatie te zien voordat de verbouwing van Kuyt de rooilijn in de Kalverstraat recht trok. De stippellijnen tonen de passage.
Bron afbeelding: SAA, bestand DUIZ00781000001.
    Afbeelding uit: november 1960. Tot de bouw van winkelcentrum Kalvertoren bestond 'de laagbouw van V&D', tegenover het hoofdgebouw.
    Afbeelding uit: december 2023. Als Zeekr-showroom.
    Afbeelding uit: december 2023. Trap naar het souterrain, met autolift.

    Het voormalige warenhuis V&D.

    Willem Vroom en Anton Dreesmann openden hun eerste gezamenlijk gedreven winkel in 1887 in de Weesperstraat. Binnen enkele jaren volgden een handvol filialen in Amsterdam en nog meer buiten Amsterdam.

    Het filiaal in de Reguliersbreestraat (waar nu de Cineac staat) werd rond 1910 te klein. Op zoek naar ruimte werd in 1910 de 17de-eeuwse schuilkerk Het Boompje in de Kalverstraat uitgekocht. De kerk verhuisde naar de Admiraal De Ruijterweg. Op het terrein tussen Sint Jorissteeg en Munt verrees een groot nieuw gebouw, het eerste als zodanig ontworpen warenhuis in Nederland. Architect was F.M.J. Caron.

    Typerend voor het warenhuis waren het grote vloeroppervlak, verdeeld over meerdere verdiepingen, bereikbaar per lift. De winkel werd verlicht door elektrische verlichting en door een lichthof die het daglicht liet toetreden.

    Het gebouw was hoger dan andere panden in de Kalverstraat. Daartoe moest volgens gemeenteregels de gevel een paar meter achter de rooilijn komen - hetgeen door sommige tijdgenoten als verminking van de straat werd gezien.

    Caron werkte vaker voor Vroom & Dreesmann: hij ontwierp de winkels in de Weesperstraat, aan de Vijzelgracht (hoek Noorderstraat) en in de Damstraat.

    Tussen 1932 en 1934 werd het complex uitgebreid door architect Jan Kuijt. Daarbij verdween de Sint Jorissteeg. Er kwam een passage tussen Rokin en Kalverstraat, waardoor de winkel een langere gevel met etalages kreeg.

    Dagblad De Tijd (net als de winkelketen katholiek) schreef in oktober 1912 over het nieuwe warenhuis:

    Zoowel uit- als inwendig heerscht overal een rustige weelde, overal zijn ruimte en licht in overvloed aangebracht. In de Kalverstraat en aan het Rokin zijn groote etalage-kasten, (waarvoor alle benoodigdheden geleverd werden door de firma Buchenbacher, alhier) terwijl een eigen overdekt trottoir den kijklustigen een rustig plaatsje verzekert buiten den stuwenden menschenstroom der Kalverstraat. Ook van binnen is alles op comfort berekend. Ruime breede trappen voeren omhoog, terwijl ook een Stigler-lift ten dienste van het publiek staat. Wat opvalt in het gebouw is het heldere daglicht, dat door een groot glazen tegeldak alle etages tegelijk belicht. 's Avonds geven de honderden gloeilichten aan de hagelwitte plafonds een nieuwen dag en blinkt en schittert alles nog meer.

    V&D ging failliet op de laatste dag van 2015. Het leegstaande pand werd gerenoveerd en verbouwd tot kantoorpand met winkels door eigenaar IEF Capital naar ontwerp van architectenbureau Office Winhov. Daarbij werd de Sint Jorissteeg weer toegankelijk gemaakt. In 2022 kwam er een huurder voor de kantoorruimte: veilingwebsite Catawiki. De begane grond en het souterrain worden sinds 2023 gebruikt als showroom van het Chinese automerk Zeekr.

      V&D. Kalverstraat 203, Rokin 164-168

      Datering:
      1912 / 1934
      Ontwerp:
      Caron, F.M.J. / J. Kuijt
      Bouwstijl:
      Berlagiaans
      Oorsponkelijke functie:
      Warenhuis
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      december 2023

      Er zijn 83 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (83)

      Zoeken