1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Herengracht 119

  Datering:
  1871
  Architect:
  Publieke Werken
  Bouwstijl:
  Neoclassicisme XIXB
  Oorsponkelijke functie:
  School
  Status:
  Rijksmonument

  Voormalige Openbare Burgerschool voor Meisjes, met twee klaslokalen, een dienstwoning voor de hoofdonderwijzeres op de bovenverdieping en een gymnastieklokaal aan de achterkant. Nu appartementen.

  Eerder was op deze plek een ververij gevestigd, de Blaauwe Burgt. Later kwam er een oliefabriek, die in 1869 naar de Brouwersgracht vertrok. De school, geopend in 1871, kreeg de naam Burghtschool. Het was op dat moment de derde eerste klasse burgerschool voor meisjes. Dat jaar werd aan de overkant van de gracht, op nummer 34, een soortgelijke meisjesburgerschool geopend: de Antonidesschool, der tweede klasse.

  In 1905 vond de gemeente de brandveiligheid en de lokaalhoogte zo matig dat besloten werd de school te verplaatsen naar Herengracht 34, het pand van de historische Burghtschool.

  Later, in 1909 werd besloten om nummer 119 te vervangen door een nieuw schoolgebouw. Zo te zien is het echter niet tot sloop gekomen. In 1910 werd het pand verhuurd aan de "Vereeniging tot oprichting en instandhouding van Christelijke scholen voor zwakzinnigen". Die school verhuisde in 1919 naar Herengracht 40.

  De volgende school die het gebouw gebruikte, werd de Vakschool voor Kleermakers. Die moest in 1930 verhuizen (naar de Nieuwe Uilenburgerstraat) omdat verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer haar ogen op het pand had laten vallen, op zoek naar meer ruimte. Het kantoor van het bedrijf stond aan het Singel, schuin achter het schoolgebouw.

  Eerder stond hier een dubbel pakhuis, met de naam Blaauwe Burgt.

  Het ontwerp voor de school werd gemaakt door de dienst der Publieke Werken, waar destijds stadsarchitect Bastiaan de Greef en zijn assistent Willem Springer gebouwen ontwierpen.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  juli 2018
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 12 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken