1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Galileïplantsoen 37-39, Herschelstraat 2-4

  Datering:
  1932
  Architect:
  Publieke Werken (C. van der Wilk)
  Bouwstijl:
  Amsterdamse School, verstrakt
  Oorsponkelijke functie:
  School
  Status:
  Gemeentelijk monument

  Scholencomplex voor vier openbare scholen: de H.H. van Kolschool voor uitgebreid lager onderwijs, de Vijfde Montessorischool voor gewoon lager onderwijs, een Montessori-kleuterschool en een 'gewone' kleuterschool.

  Henri van Kol (1852-1925) was een van de twaalf oprichters van de SDAP.

  Als architect namens Publieke Werken wordt zowel Lansdorp als Van der Wilk genoemd. De laatste wordt als ontwerper genoemd in een korte bespreking ("te veel verbrokkeld") van het ontwerp uit 1931.

  Het gebouw is in 2009-2010 gerestaureerd onder leiding van architectenbureau J. van Stigt.

  Het aan de SDAP gelieerde dagblad Het Volk deed verslag van de opening van de scholen in november 1932 door wethouder Boekman:

  De wethouder noemde het een prettige gedachte, dat de gemeente in het zich snel uitbreidende Linnaeusparkkwartier geheel bij is op onderwijsgebied. In de behoefte aan onderwijs kan thans volledig worden voorzien, al is men gedwongen geweest zich ln een overgangstijdperk te behelpen. Met den bouw van het nieuwe scholencomplex is aan alle wenschen zoo goed mogelijk voldaan. Het gebouw is opgezet in een tijd, waarin wij nog niet zooveel over versobering spraken als thans. Ook uiterlijk draagt het daarvan de sporen, al is uiteraard luxe vermeden. In ieder geval mag gezegd worden, aldus spr., dat met den bouw van deze school een goede bestemming aan belastinggeld is gegeven. Op het volksonderwijs» moet naar de mening van het gemeentebestuur juist in dezen tijd zoo weinig mogelijk bezuinigd worden. Goed onderwijs is van het hoogste belang voor het in stand houden van de volkskracht.

  Spr. gaf te kennen, als deze scholen na verloop van eenigen tijd gevuld zijn, het complex nog zal moeten worden uitgebreid met een nieuwe u.l.o.-school met vierjarigen cursus.
  Vervolgens uitte spr. zijn verheugenis over de groote belangstelling van de Linnaeusparkbewoners voor het openbaar onderwijs. Voor dit onderwijs geldt het woord van Galileï: „En toch beweegt zij zich!” Het openbaar onderwijs heeft een groote toekomst voor zich.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  juni 2019
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 4 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken