1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Frederiksplein 26

  Datering:
  1883
  Architect:
  Groenendijk, H.
  Bouwstijl:
  Neorenaissance XIXB
  Oorsponkelijke functie:
  Woonhuizen
  Status:
  Gemeentelijk monument

  Tot 1881 stond hier het huis van de bouwondernemer Nicolaas Redeker Bisdom (1830-1898), mede-ontwikkelaar van onder meer de Vondelstraat, de Dapperbuurt en de Kinkerbuurt. Hij verhuisde in 1881 naar een villa in Baarn en liet hier dit dubbele herenhuis bouwen.

  Op nummer 26 kwam in 1883 de predikant Bastiaan van Schelven wonen, met vrouw en vier kinderen. 26a werd vanaf 1885 bewoond door de notaris Coenraad Jonker, die hier ook kantoor hield.

  Oorspronkelijk had elk huis een eigen voordeur. Op een foto uit 1899 is er nog maar een te zien. Vermoedelijk is de rechter deur in 1891 verwijderd, zijn de huizen toen samengevoegd en is op de eerste verdieping een balkon aangebracht. Dat is inmiddels weer verdwenen.

  Vanaf 1891 hield een aantal advocaten hier kantoor. In 1902 werd het pand (tevergeefs) op een veiling aangeboden. De makelaars prezen het aan met:

  Het geheele perceel is voorzien yan electrische Schellen, Telephoongeleiding, Spreekbuizen, Verwarmingstoestel en aanleg voor Gas-, Vecht-, Duin- en Warmwaterleidingen; het sierlijke Trappenhuis wordt verlicht door een kostbaar gebeeldhouwde en met gebrande glazen bezette Lantaarn. Behoorende dit perceel door zijn rijke inrichting tot een der eerste van Amsterdam.

  In 1903 opende het familiehotel en pension Maison Wiederhold hier de deuren. Het had ook vestigingen in Baarn en Zeist; aan het Frederiksplein heeft het tot zeker 1917 bestaan.

  Van 1918 tot 1968 gebruikte de NV Electriciteits Maatschappij AEG het pand als kantoor. Die Nederlandse tak van de Duitse industriële reus was vanaf 1903 gevestigd aan de Binnenkant, toen het bedrijf de machines mocht leveren voor de elektriciteitscentrale aan de Hoogte Kadijk. De bijbehorende werkplaats was aanvankelijk in een oud koetshuis in de Falckstraat ondergebracht; in 1920 werd een fabriekscomplex aan de Sloterkade betrokken. Het kantoor verhuisde in 1969 naar de Aletta Jacobslaan in Slotervaart.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  oktober 2018
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 13 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken