• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: 1895. De eerste fase. Gepubliceerd in De architect jaargang 6 nr. 1/2, 1895.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: februari 2022. Bijzonder metselwerk in de onderste meter van de gevel.
    Afbeelding uit: 1891. Ontwerp van de oorspronkelijke gevels.
Bron afbeelding: SAA, bestand 5221BT912974.
    Afbeelding uit: 1903. Ontwerp van de uitbreiding aan de het van het Eikenplein/Tweede Oosterparkstraat.
Bron afbeelding: SAA, bestand 5221BT912978.
    Afbeelding uit: februari 2024.

    De voormalige Sint-Laurentiusschool voor jongens, op de hoek met het Eikenplein. Het oudste deel is ontworpen door A.C Bleys. Het was een katholieke school voor lager onderwijs. Het gebouw omvatte ook een onderwijzerswoning, met ingang op nummer 7.

    Het gebouw is ontworpen in de stijl van de neogotiek, o.a. met spitsboogvensters. De oorspronkelijke schoorstenen aan de kant van de Eikenweg zijn verdwenen. Opdrachtgever tot de bouw was de Vereeniging van den H. Vincentius van Paulo.

    Aanvankelijk telde de school zeven klaslokalen. Eikenweg 5A was oorspronkelijk een eenlaags bijgebouwtje dat diende als bibliotheek en klerenmagazijn. De uitbreiding met zes lokalen aan de Eikenplein-kant volgde in 1903, naar een ontwerp van Jac. Duncker. Rechts ervan kwam een muurtje met alleen een toegangsdeur. Dat werd in 1909 verbouwd tot een klaslokaal, ditmaal naar ontwerp van P.J. Bekkers.

    Het magazijn aan de Eikenweg kreeg in 1903 een extra verdieping. Vanaf 1905 werd het ook gebruikt als uitdeelplek van maaltijden voor katholieke armen: het was een 'uitdelingslokaal' van het liefdewerk 'Spijskokerij' van de Vincentiusvereniging. Armlastigen konden hier terecht voor een portie "krachtige erwten- en vleeschsoep, bruine boonen, grauwe erwten of capucijners met spek, gort of rijst met rozijnen en rijst met melk". Ze moesten dan bonnen inleveren, die meer welvarende geloofsgenoten voor ze konden kopen.

    In 1913 waren er vijf van dergelijke uitdeelplekken, verspreid over de stad: Bloemgracht 146, Rapenburg, Buiten Vissersstraat, Eikenweg en Ruysdaelkade 9. De laatste winter waarin voedsel werd uitgedeeld was die van 1917/18; het jaar daarop, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, kon de vereniging niet voldoende ingrediƫnten verkrijgen om de maaltijden mee te bereiden.

    Wanneer de Laurentiusschool gesloten werd is ons niet bekend. Het bouwdeel aan de Tweede Oosterparkstraat was in de jaren 1970 in gebruik als kantoor. Het resterende deel van het schoolgebouw was vanaf midden jaren 1980 in gebruik als cursusruimte van daklozenhulpstichting HVO.

    In 1995 begon een verbouwing van het gehele gebouw tot naschoolse opvang van jongeren en 11 wooneenheden met een atelierzolder, en met nieuwbouw op de laagbouw aan de Tweede Oosterparkstraat, in opdracht van de Stichting Boddaert-centra en woningbouwvereniging Het Oosten. De opvang (inmiddels stichting Altra) vertrok in 2014; de opvangruimtes werden vervolgens verbouwd tot woningen.

      Eikenweg 5A-7-9, Tweede Oosterparkstraat 209

      Datering:
      1892 / 1903
      Ontwerp:
      Bleys, A.C. / J. Duncker
      Bouwstijl:
      Neogotiek
      Oorsponkelijke functie:
      School
      Status:
      -
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      mei 2023

      Er zijn 3 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (3)

      Zoeken