1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Binnen Bantammerstraat 11

  Datering:
  1900
  Architect:
  Dijk, P. van
  Bouwstijl:
  Neorenaissance XIXB
  Oorsponkelijke functie:
  Winkel-woonhuis
  Status:
  Gemeentelijk monument

  P. van Dijk tekende in 1900 een nieuwe winkelpui. Opdrachtgever daarvoor was de NV Maatschappij "Vooruit", een onroerendgoedbedrijf. De rest van de voorgevel is wat ouder, laatste kwart negentiende eeuw, met neorenaissance-achtige ramen met korfbogen en sluitstenen.

  Tot 1896 was op dit adres een winkel gevestigd van de vereniging "Hulpbetoon aan Eerlijke en Vlijtige Armoede". De vereniging, opgericht in 1840, liet arme Amsterdammers, vooral vrouwen, kleding maken die hier en in soortgelijke winkels in de Utrechtsestraat en in de Hartenstraat verkocht werd. In 1895 werd de vereniging opgeheven, in 1896 werd nog een uitverkoop gehouden.

  Vanaf circa 1904 had Jos. de Vries hier een kledingwinkel en vermoedelijk ook een atelier waar die kleding gemaakt werd. In 1905 was hier de winkel van kleermaker Joh.H. Cornelisse en zijn echtgenote M.E. Popelier. De kleermakerij heeft hier zeker tot 1923 bestaan.

  De begane grond werd vervolgens door Chinese ondernemers gebruikt. Eerst als logement, en vanaf 1928 als restaurant Kong Hing van eigenaar Ng Ho Yong (of vanaf 1932 door Ng Tse Ching, zoals een andere bron meldt). Het was het eerste Chinese restaurant in Nederland dat zich ook op Nederlanders richtte. Binnen hing een foto aan de muur waarop de Amerikaanse zangeres Josephine Baker voor het restaurant poseert, in de jaren '30. Kong Hing heeft het tot 1985 of 1986 volgehouden.

  Er kwam daarna een (illegaal) Turks gokhuis, waar in januari 1987 twee kaartspelers werden vermoord; een van de uitwassen uit de tijd dat heroïnehandel de buurt domineerde.

  Inmiddels zijn de buurt en de straat opgeknapt. Tegenwoordig huist in het pand een Italiaans restaurant.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  december 2018
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 2 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken