1850-1940 | Wederopbouw | Na '65 | Complexen | Personen & organisaties | Thema's | Bouwstijlen
  • architect
  • straat
  • stijl
  • functie
  • tools
  • Selecties van bouwwerken

    Gereedschap

    Anthonie van Dijckstraat 4-12

    Datering:
    1937
    Architect:
    Stam, M.A., L. Stam-Beese & W. van Tijen
    Bouwstijl:
    Nieuwe Bouwen
    Oorsponkelijke functie:
    Woonhuizen
    Status:
    Rijksmonument

    Rijtje drive-in-woningen: vijf herenhuizen met inpandige garages. Dat was destijds een nieuw verschijnsel, dat in Nederland pas decennia later herhaald zou worden.

    De gevels hebben metselwerk van blanke geglazuurde steen. De balkons hebben een stalen borstwering. Een deel van de balkons op het zuiden is gebouwd als plek voor planten. Dat deel grenst aan een 'bloemenvenster' in de woonkamer: een raam met een breed terrazzo kozijn voor bloemen en planten. Wellicht was dat een idee van de architecten om binnen en buiten in elkaar over te laten lopen.

    De begane grond was geheel ingericht als dienstruimte. Dat waren vrij lage vertrekken, zodat de trap naar het woongedeelte kort kon blijven.

    De bovenste verdieping heeft overstekende dakterrassen, die 's zomers als zonwering dienen door de eronder gelegen slaapkamers.

    De woningen waren voorzien van allerlei moderne snufjes, zoals vuilstortkokers, voordeuren die via een deurtelefoon geopend konden worden, oprolbare zonneschermen en opklapbare wastafels. Naast de voordeur was een boodschappenkastje; ook dat kon via de deurtelefoon geopend worden, zodat leveranciers er de bestellingen in konden zetten zonder dat iemand naar beneden hoefde te komen.

    Mart Stam werkte hier samen met zijn vrouw Lotte Stam-Beese en met Willem van Tijen. Het drietal had een paar jaar eerder de school op de hoek van de straat ontworpen.

    Over deze stadswoningen schreef collega-architect Maaskant: "Door indeling en afwerking is getracht, de gehele woning in al zijn onderdelen tot een doelmatig, licht, ruim, zonnig en blij geheel te maken. Wij vertrouwen, dat dit in de bewoning ook als zodanig zal worden gevoeld."

    Bronnen & links:
    Laatste wijziging:
    juni 2017
    Link Twitter Facebook E-mail

    Zoeken