1850-1940 | Wederopbouw | Na '65
 • architect
 • straat
 • stijl
 • functie
 • tools
 • Gereedschap

  Anthonie van Dijckstraat 1

  Datering:
  1931
  Architect:
  Westerman, A.J. & P.J.J.M. Cuypers
  Bouwstijl:
  Nieuwe Zakelijkheid
  Oorsponkelijke functie:
  School
  Status:
  Gemeentelijk monument

  Gebouwd als Hagedoornschool, een school voor particulier lager onderwijs. Het gebouw heeft de vorm van hoefijzer, met een grote binnenplaats op het zuiden. Elk lokaal beslaat de volledige diepte van het bouwdeel en heeft daardoor twee buitengevels, voorzien van grote ramen voor veel licht. Er was geen gang: leerlingen liepen via de hoofdingang en andere lokalen naar hun eigen klas. In het gebouw was ook een woning voor de hoofdonderwijzer.

  Mede-architect P.J.J.M. Cuypers was een kleinzoon van de bekende architect van Rijksmuseum en Centraal Station.

  De school werd gebouwd door de N.V. Schoolvereeniging Hagedoorn. Die was ontstaan uit de fusie van de twee oudste clubs voor particulier onderwijs in Amsterdam, de Amsterdamsche Schoolvereeniging en de Schoolvereeniging Hagedoorn. Het was een N.V. die aandelen uitgaf, en om de aandeelhouders te plezieren dienden ouders veel schoolgeld te betalen.

  De bestaande scholen van de verenigingen werden samengevoegd in het nieuwe gebouw. Al in 1940 was het aantal leerlingen van de elitaire school zodanig teruggelopen dat een deel van het gebouw verhuurd werd, aan de Geert Grooteschool. Die kreeg daartoe een eigen ingang aan de Dürerstraat.

  De Hagedoornschool werd in de oorlog opgeheven. De vrijgekomen lokalen werden ingenomen door het Montessori Lyceum, dat na het vertrek van de Geert Groteschool in 1947 naar het Hygiëaplein als enige gebruiker overbleef. De zolderverdieping werd toen verbouwd tot bruikbare ruimte.

  Het Montessori Lyceum ruilde in 1979 van gebouw met het Ignatius College aan de Hobbemakade. Sinds 1983 gebruikt de British School of Amsterdam het gebouw. Het Ignatius vertrok in het jaar 2000 naar de Jan van Eijckstraat.

  Bronnen & links:
  Laatste wijziging:
  april 2017
  Link Twitter Facebook E-mail

  Er zijn 2 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

  Zoeken