• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: december 2020.
    Afbeelding uit: december 2013.
    Afbeelding uit: december 2013.
    Afbeelding uit: december 2013. Gevel in de Albrecht DĆ¼rerstraat.
    Afbeelding uit: december 1930. Deze tekening van een klaslokaal verscheen in het Algemeen Handelsblad van 22 december 1930.
    Afbeelding uit: december 2013.
    Afbeelding uit: december 2013.

    Gebouwd als Hagedoornschool, een school voor particulier lager onderwijs. Het gebouw heeft de vorm van hoefijzer, met een grote binnenplaats op het zuiden. Elk lokaal beslaat de volledige diepte van het bouwdeel en heeft daardoor twee buitengevels, voorzien van grote ramen voor veel licht. Er was geen gang: leerlingen liepen via de hoofdingang en andere lokalen naar hun eigen klas. In het gebouw was ook een woning voor de hoofdonderwijzer (op DĆ¼rerstraat 38).

    De opdracht voor het ontwerpen van de school ging naar architect Pierre J.J.M. Cuypers, een kleinzoon van de bekende architect van Rijksmuseum en Centraal Station. Cuypers schakelde A.J. Westerman in voor het ontwerp van de gevels.

    De school werd gebouwd voor de N.V. Schoolvereeniging Hagedoorn. Die was ontstaan uit de fusie van de twee oudste clubs voor particulier onderwijs in Amsterdam, de Amsterdamsche Schoolvereeniging en de Schoolvereeniging Hagedoorn. Het was een N.V. die aandelen uitgaf, en om de aandeelhouders te plezieren dienden ouders veel schoolgeld te betalen.

    De bestaande scholen van de verenigingen werden samengevoegd in het nieuwe gebouw. Al in 1940 was het aantal leerlingen van de elitaire school zodanig teruggelopen dat een deel van het gebouw verhuurd werd, aan de Geert Grooteschool. Die kreeg daartoe een eigen ingang aan de DĆ¼rerstraat.

    De Hagedoornschool werd in de oorlog opgeheven, vermoedelijk omdat Joodse leerlingen verdwenen. De vrijgekomen lokalen werden ingenomen door het Montessori Lyceum, dat na het vertrek van de Geert Groteschool in 1947 naar het Hygiƫaplein als enige gebruiker overbleef. De zolderverdieping werd toen verbouwd tot bruikbare ruimte.

    Het Montessori Lyceum ruilde in 1979 van gebouw met het Ignatius College aan de Hobbemakade. Het Ignatius vertrok in het jaar 2000 naar de Jan van Eijckstraat. Vanaf 1983 gebruikte ook de British School of Amsterdam het gebouw; in 2021 verhuisde die school voor kinderen van expats naar de voormalige gevangenis in de Havenstraat.

    De plek van de Engelstalige school werd ingenomen door l'International French School d'Amsterdam, een Franstalige school.

      Anthonie van Dijckstraat 1

      Datering:
      1931
      Ontwerp:
      Westerman, A.J. & P.J.J.M. Cuypers
      Bouwstijl:
      Nieuwe Zakelijkheid
      Oorsponkelijke functie:
      School
      Status:
      Gemeentelijk monument
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      augustus 2023

      Er zijn 2 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (2)

      Zoeken