• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: oktober 2021. De blauwe auto is een Opel Kadett CoupƩ uit 1972.
    Afbeelding uit: circa 1920. Perspectieftekening.
    Afbeelding uit: november 2011. De ingangspartij, met de door beeldhouwer J. Mendes da Costa gemaakte personificaties van Insulinde en Europa aan weerszijden van de dubbele bronzen deuren. Op de vierde verdieping een beeldengroep met de gouverneurs-generaal J.P. Coen, H.W. Daendels en J.B. van Heutsz, ontworpen door Hendrik van den Eijnde.
    Afbeelding uit: november 2011. Gevel Herengracht.
    Afbeelding uit: november 2011.
    Afbeelding uit: maart 2012. Gevel aan de Keizersgracht. De drie afwijkende ramen links op de tweede verdieping zijn van de 18e-eeuwse stijlkamer die meegenomen werd van het oude kantoor aan de Herengracht.
    Afbeelding uit: november 2011. Beeldhouwwerk van J. Mendes da Costa op de hoek met de Keizersgracht. De man in het midden, met de voorhamer, stelt de Nijverheid voor; de twee figuren die handjeklap doen symboliseren de Handel.
    Afbeelding uit: februari 2013. De Bazel ontwierp ook deze stoelen.
    Afbeelding uit: februari 2013. De centrale hal.
    Afbeelding uit: februari 2013. De kluis, in de kelder. Nu 'schatkamer' van het Stadsarchief.
    Afbeelding uit: circa 1921. In de bouwkeet. Derde van rechts: De Bazel; vierde van rechts: Van Gendt.
    Afbeelding uit: oktober 2021.
    Afbeelding uit: oktober 2014. J. Mendes da Costa: Europa.
    Afbeelding uit: oktober 2014. J. Mendes da Costa: Insulinde (of Aziƫ).
    Afbeelding uit: februari 2015. Keizersgracht.
    Afbeelding uit: april 2018. Behoefte. Een van de glas-in-loodramen in het trappenhuis, tussen de tweede en de derde verdieping.
    Afbeelding uit: april 2018. Daad. Een van de glas-in-loodramen in het trappenhuis, tussen de tweede en de derde verdieping.
    Afbeelding uit: april 2018. Overdaad. Een van de glas-in-loodramen in het trappenhuis, tussen de tweede en de derde verdieping.
    Afbeelding uit: april 2018. Gevecht. Een van de glas-in-loodramen in het trappenhuis, tussen de tweede en de derde verdieping.
    Afbeelding uit: april 2018. Aarde. Een van de glas-in-loodramen over de vier elementen in het trappenhuis, tussen de eerste en de tweede verdieping.
    Afbeelding uit: april 2018. Water. Een van de glas-in-loodramen over de vier elementen in het trappenhuis, tussen de eerste en de tweede verdieping.
    Afbeelding uit: april 2018. Lucht. Een van de glas-in-loodramen over de vier elementen in het trappenhuis, tussen de eerste en de tweede verdieping.
    Afbeelding uit: april 2018. Vuur. Een van de glas-in-loodramen over de vier elementen in het trappenhuis, tussen de eerste en de tweede verdieping.
    Afbeelding uit: januari 2019. Op de vierde verdieping een beeldengroep met de gouverneurs-generaal J.P. Coen, H.W. Daendels en J.B. van Heutsz, ontworpen door Hendrik van den Eijnde.


Coen, Daendels en Van Heutsz waren gouverneurs-generaal van Nederlands-Indiƫ. Vooral Coen en Van Heutsz zouden tegenwoordig niet meer geƫerd worden met standbeelden, maar rond 1920 dacht men anders over hun daden.
    Afbeelding uit: juni 1923. In aanbouw. Op de voorgrond de toen net voltooide brug 30.

    Voormalig hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, die overkwam van het grachtenpand Herengracht 466. Het is het eerste echt grootschalige kantoorgebouw in Amsterdam.

    Later werd dit kantoor gebruikt door de Algemene Bank Nederland, de opvolger van de banktak van de NHM. De ABN fuseerde in 1990 met de Amro-bank. De bank verliet het pand in 1999. Sinds 2007 is hier het Amsterdamse stadsarchief gevestigd, dat overkwam van de Amsteldijk.

    Het gebouw staat bekend als 'De Bazel', naar de architect. Karel de Bazel werkte hier samen met A.D.N. van Gendt, die het betonskelet ontwierp. Na het overlijden van De Bazel in 1923 nam diens bureauchef C. van der Linden zijn taken over.

    Het gebouw meet ongeveer 100 bij 30 meter en is 35 meter hoog. Het telt tien bouwlagen, waarvan twee onder de grond. Het was het eerste grootschalige kantoorgebouw van Amsterdam. Voor de bouw werd een rij panden in de Vijzelstraat gesloopt en werd de straat verbreed.

    De Nieuwe Rotterdamsche Courant beschreef het gebouw bij de opening in oktober 1926 uitvoerig en sloot af met:

    De totaal indruk dien wij kregen is, dat de Ned. Handelmaatschappij een goed, practisch ingericht nieuw gebouw heeft gekregen, zonder overdadige weelde.

    De gevel is versierd met beeldhouwwerk van Lambertus Zijl en Joseph Mendes da Costa. In het trappenhuis zijn glas-in-loodramen van Antoon Derkinderen aangebracht.

    De ABN liet wegens ruimtegebrek in de jaren 1970 nog een bankgebouw bouwen in de Vijzelstraat, aan de andere kant van de Keizersgracht. De twee gebouwen zijn door een tunnel onder de gracht met elkaar verbonden.

      De Bazel. Vijzelstraat 30-34, Herengracht 482, Keizersgracht 587-589

      Datering:
      1919-1926
      Ontwerp:
      Bazel, K.P.C. de & A.D.N. van Gendt
      Bouwstijl:
      Art deco
      Oorsponkelijke functie:
      Bankkantoor
      Status:
      Rijksmonument (46509)
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      april 2018

      Er zijn 793 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (793)

      Zoeken