• 1850-1940
  • Wederopbouw
  • Na '65
  • Complexen
  • Personen & organisaties
  • Thema's
  • Bouwstijlen
  • Zoeken
  • - - - - - - -
  • Monumenten
  • - - - - - - -
  • Over, bronnen, copyright etc.
  • Privacyverklaring
  • start
  • Amsterdam op de kaart

    Kaartlagen

    Basis

    Historische kaarten

    Kaarten

    Uitbreidingplannen

    Afbeelding uit: mei 2012.
    Afbeelding uit: juli 2011.
    Afbeelding uit: november 2011. Zijkant aan het Singel, en achterzijde.
    Afbeelding uit: november 2011. Het gedeelte dat de Reguliersdwarsstraat overspant.
    Afbeelding uit: april 1925. Deze perspectiefschets verscheen in april 1925 in het Algemeen Handelsblad.
    Afbeelding uit: 1917. Na afbraak van huizen aan de westkant van de straat t.b.v. de verbreding.
    Afbeelding uit: mei 2014.
    Afbeelding uit: mei 2014. De beelden van Theo Vos tonen onder meer stoomschepen, wolkenkrabbers en een stoomlocomotief.
    Afbeelding uit: juni 1964. In 1964 was aan de galerij een wisselkantoor van de NHM Bank gevestigd.

    Gebouwd als Grand Hotel Centraal, later Carltonhotel. Het werd gebouwd met het oog op de verwachte bezoekersgolf voor de Olympische Spelen van 1928. Het was destijds het grootste en meest luxe hotel van Nederland.

    Rutgers ontwierp een gebouw dat liep van Singel tot aan de Herengracht, maar dat is niet geheel uitgevoerd. Aan de Vijzelstraat is op de begane grond een winkelgalerij. Het beeldhouwwerk is van Theo Vos.

    Nog tijdens de bouw, begin 1928, ging de opdrachtgever failliet. Dat was een bouwcombinatie geleid door de makelaar Adriaan Leemhuis. Het hotel werd in opdracht van de Bank voor Onroerende Zaken afgebouwd, onder leiding van het architectenbureau Van Arkel en Breman. Blijkbaar was er geen vertrouwen meer in Rutgers. De exploitatie werd in 1929 verkocht aan een Engelse onderneming. Die gaf het de naam Carlton en zo opende het in juni 1929 - lang na afloop van de Olympische Spelen. Het had toen circa 250 kamers.

    Rutgers ontwierp ook het gebouw op de hoek Vijzelstraat-Herengracht (gereed 1928, met restaurant Astoria). Tussen dat gebouw en het hotel bleef ruimte over voor een toekomstige uitbreiding van het hotel.

    Na een moeizame start - de Engelse leiding ging al in oktober 1929 failliet - vond het hotel een vaste plaats in het Amsterdamse leven. Een hoogtepunt was de ontvangst van de bemanning van de Uiver, in november 1934. De Uiver was een toestel van de K.L.M. dat een vliegwedstrijd naar Melbourne had gewonnen. De bemanning verscheen op het balkon boven de Reguliersdwarsstraat en werd massaal toegejuicht.

    In april 1943 stortte een Britse bommenwerper neer achter het hotel, dat destijds door de Duitse luchtmacht als kantoor en officiersverblijf werd gebruikt. De ironie wil dat het vliegtuig door Duits luchtafweergeschut was neergehaald. Het hotel werd zwaar beschadigd.

    Na de oorlog werd het gebouw hersteld, onder leiding van Jan Wils. Een deel van de hotelkamers werd toen verbouwd tot serviceflats, met kleine eigen keukentjes.

    In 1958 kwam op de lege plek tussen hotel en restaurant Astoria een kantoorgebouw naar ontwerp van de architecten Henri le Grand en Ad. Polak (Vijzelstraat 20). Opdrachtgever was de Nederlandsche Handel-Maatschappij, die ruimte tekort kwam in haar pand De Bazel.

    De gemeenteraad stemde in 1963 in met de verkoop van de grond waarop het hotel stond aan de Hollandse Sociƫteit van Levensverzekeringen NV, die toen ook eigenaar was van het gebouw. De Sociƫteit wilde het pand grotendeels verbouwen tot kantoorruimte, maar zag daar later in 1963 van af. Geleidelijk werden de serviceflats weer omgezet tot hotelkamers.

    In 1985 werd het hotel overgenomen door de Italiaanse keten Jolly en kreeg het de naam Jolly Hotel Carlton. Sinds 2009 is het eigendom van de NH-groep, die het nu exploiteert onder de naam "NH Collection Amsterdam Flower Market".

      Carltonhotel. Vijzelstraat 2-8, Singel 550

      Datering:
      1925-1929
      Ontwerp:
      Rutgers, G.J.
      Bouwstijl:
      Amsterdamse School
      Oorsponkelijke functie:
      Hotel met winkels
      Status:
      Rijksmonument (518381)
      Bronnen & links:
      Laatste wijziging:
      november 2019

      Er zijn 85 afbeeldingen in de beeldbank van het Stadsarchief die gerelateerd zijn aan dit adres.

      Toon afbeeldingen Stadsarchief (85)

      Zoeken